4 Gezondheidsvoordelen van appelazijn voor je darmen.

29 aug. 2024

Wil je een gezonde darmen en een stralende huid? Dan is appelazijn wellicht iets voor jou. Dit natuurlijke middel is de laatste jaren steeds populairder geworden en wordt geassocieerd met tal van gezondheidsvoordelen. Laten we eens dieper ingaan op hoe appelazijn kan bijdragen aan een betere spijsvertering en een verminderde kans op huidproblemen zoals acne

Wat is appelazijn?

Appelazijn is een gefermenteerd product gemaakt van appelsap. Het wordt geproduceerd door appelsap te fermenteren met gist en vervolgens met bacteriën. Dit proces creëert een zuur product met een kenmerkende smaak.

Veel van de gezondheidsvoordelen van appelazijn worden toegeschreven aan de "moeder", een troebele substantie die vaak in ongefilterde appelazijn wordt gevonden. De moeder bevat nuttige bacteriën die kunnen bijdragen aan de gezondheid van je darmen.

Hoe appelazijn je darmen kan helpen

  1. Verbeterde spijsvertering: Sommige mensen vinden dat appelazijn hun lichaam helpt om voedsel gemakkelijker te verteren door de maag te helpen maagzuur te produceren. Een gezonde darm kan ook helpen om ontstekingen te verminderen, wat vaak veel ongewenste bijwerkingen veroorzaakt. Dit geldt misschien vooral voor vlees en andere eiwitrijke voedingsmiddelen die niet veel (of geen) vezels bevatten, waardoor ze mogelijk sneller worden afgebroken en na het eten ongemak of een lusteloos gevoel verminderen. Appelazijn kan ook de lever helpen om natuurlijk te ontgiften, waardoor het lichaam beter gifstoffen uit het systeem kan elimineren.
  2. Verlichting van zure reflux: Appelazijn kan helpen om zure reflux (ook wel brandend maagzuur genoemd) te verlichten. Het lijkt misschien tegenstrijdig dat iets zuurs een remedie kan zijn voor een zuurheidsprobleem, maar veel mensen zeggen dat appelazijn de symptomen van brandend maagzuur minimaliseert. Zure reflux treedt op wanneer maagzuur ontsnapt uit de darmen en de slokdarm (de buis die de mond met de maag verbindt) binnengaat. Daarom wordt brandend maagzuur in de borst gevoeld. Het is onduidelijk waarom het drinken van appelazijn helpt bij zure reflux. Het kan zijn dat de goede bacteriën voorkomen dat maagzuur in de slokdarm terechtkomt, of dat appelazijn ontstekingen vermindert, zodat je de steek in je borst niet zo erg voelt.
  3. Verbeterde opname van voedingsstoffen: Appelazijn bevat geen vitamines of mineralen op zich, maar sommige fans van appelazijn beweren dat het kan helpen bij de opname van voedingsstoffen. Hoe? Appelazijn bestaat uit azijnzuur, dat wordt opgenomen door het maag-darmstelsel. Dit kan je lichaam helpen om vitamines en mineralen uit het voedsel dat je eet en supplementen die je neemt, te absorberen. Gefermenteerde stoffen met nuttige bacteriën zoals appelazijn kunnen ook schadelijke microben bestrijden die in de dunne darm groeien, waardoor vitamines en mineralen beter beschikbaar zijn. Door de spijsvertering te ondersteunen, kunnen de probiotica in appelazijnstammen met de "moeder" je lichaam helpen om essentiële voedingsstoffen op te nemen.
  4. Vermindering van opgeblazenheid en gas: Uit sommige onderzoeken is gebleken dat het consumeren van appelazijn voor of vlak na een maaltijd kan helpen om opgeblazenheid en gas te verminderen. Appelazijn is van nature antimicrobieel, wat betekent dat het bepaalde schadelijke bacteriën doodt. Dit kan helpen om de darmmicrobioom in evenwicht te brengen en het lichaam te helpen bij het verwerken van aminozuren uit eiwitrijke voedingsmiddelen.

Hoeveel appelazijn moet je dagelijks innemen?

De aanbevolen dagelijkse dosis appelazijn voor acne is meestal 1-2 eetlepels. Je kunt het oplossen in water of het direct innemen. Begin met een kleinere dosis en verhoog deze geleidelijk aan om te zien hoe je lichaam reageert.

Beste tijden om te consumeren voor optimale voordelen

Er is geen eenduidig antwoord op de vraag wanneer het beste moment is om appelazijn te consumeren voor de voordelen voor de maag. Het kan elke ochtend met het ontbijt zijn of voor je grootste maaltijd van de dag.

Als het zure profiel van appelazijn niet goed aanvoelt op een lege maag, zorg er dan voor dat je het met voedsel inneemt.

Voorzorgsmaatregelen en mogelijke bijwerkingen

Voorstanders van appelazijn zweren vaak bij de positieve effecten ervan op de darmgezondheid en de spijsvertering. Maar het is niet voor iedereen geschikt, en zoals veel natuurlijke supplementen kan er te veel van het goede zijn.

Te veel appelazijn kan sommige maagproblemen zelfs verergeren door de spijsvertering en de maaglediging te vertragen, wat kan leiden tot krampen, misselijkheid, opgeblazenheid of verergerde zure reflux. Na verloop van tijd kan het zure karakter van appelazijn ook je tandglazuur aantasten, daarom verdunnen sommige mensen het of drinken ze het door een rietje.

De relatie tussen appelazijn en acne

Een uitgebalanceerde microbioom is niet alleen cruciaal voor het voorkomen van spijsverteringsproblemen, maar ook voor veel andere lichamelijke functies en zelfs de mentale gezondheid. Door je darmen te ondersteunen met gefermenteerde voedingsmiddelen zoals appelazijn, kun je hele lichaam ontstekingen aanpakken.

Ontsteking is een veel voorkomende oorzaak van acne en andere huidproblemen, zoals eczeem, psoriasis en acne. Dus als je darmen het niet zo goed doen, wees dan niet verbaasd als je uitbraken van acne ziet.

auteur: Sofie Dewitte

 

Bronnen: 
Ousaaid D, et al. (2024). Fruit vinegar as a promising source of natural anti-inflammatory agents: an up-to-date reviewDARU Journal of Pharmaceutical Sciences. Accessed on July 31, 2024.McDonald IV E. (2018). Debunking the health benefits of apple cider vinegar. The University of Chicago Medicine. 
Aykın E, et al. (2015). Bioactive components of mother vinegar. Journal of the American College of Nutrition
Campos M. Apple cider vinegar... for heartburn?. Harvard Health Publishing. Harvard Medical School. 
Pravasi SD. (2014). Acetic Acid. Encyclopedia of Toxicology (Third Edition). .
Xia T, et al. (2023). Beneficial effect of vinegar consumption associated with regulating gut microbiome and metabolome. Current Research in Food Science
Ousaaid D, et al. (2024). Fruit vinegar as a promising source of natural anti-inflammatory agents: an up-to-date reviewDARU Journal of Pharmaceutical Sciences. Accessed on July 31, 2024.McDonald IV E. (2018). Debunking the health benefits of apple cider vinegar. The University of Chicago Medicine.